Omschrijving en mijlpalen (toelichting)

Omschrijving / op te leveren resultaat

De mogelijkheden onderzoeken naar meer algemene voorzieningen die maken dat inwoners minder gebruik hoeven te maken van maatwerkvoorzieningen.

Op te leveren:

  • Voor 2021 gaan we samen met een aantal kernen de behoefte aan voorzieningen in beeld brengen en eventuele aanvullende voorzieningen opzetten.

Behaalde mijlpalen

2021

  • Het onderzoek naar de voorwaarden voor het door ontwikkelen van een ontmoetingsplek naar een dagvoorziening is afgerond.  Een dagvoorziening is een algemene voorziening die zonder WMO-indicatie toegankelijk is. Het verschil tussen een ontmoetingsplek en dagvoorziening zit hem enerzijds in de beschikbaarheid (openingsdagen en tijden) en anderzijds de mogelijkheden voor ondersteuning (variërend van op afroep tot continu aanwezig tijdens openingstijden). De volgende fase, het ontwikkelen van een businesscase, is gestart.

2020

  • Fase 3 van het onderzoek is gestart. Deze fase betreft een diepteonderzoek naar twee kernen. In dit diepteonderzoek wordt gesproken met Wmo consulenten, uitvoerders van algemene voorzieningen in die kernen (structureel gesubsidieerd of incidenteel gesubsidieerd) en andere relevante partijen op het gebied van inwonersinitiatieven en maatschappelijke zorg.  Aan de hand van deze gesprekken wordt een advies geschreven.  In dit advies staat benoemd waar kansen voor (door)ontwikkeling liggen met als doel bereikbare en betaalbare zorg te realiseren (fase 4 van het project). 
  • Fase 3 van het project is afgerond in november 2020. In verband met het coronavirus konden gesprekken in de kernen beperkt plaatsvinden. Er hebben gesprekken plaatsgevonden met initiatieven die reeds bekend zijn bij gemeente Dinkelland. Ook is gesproken met WMO consulenten en beleidsadviseurs om te kijken op welke thema's al ontwikkelingen gaande zijn en wat nog aandacht verdient. Uit deze gesprekken is gebleken dat vooral het uitbreiden en versterken van ontmoetingsplekken voor senioren kansrijk is. Het doel is senioren zo lang mogelijk, zo dicht bij huis als mogelijk, structuur te bieden en het algemene welzijn te vergroten door het organiseren van een plek voor ontmoeting en laagdrempelige activiteiten.  Geconcludeerd is dat deze initiatieven verder opgepakt kunnen worden als onderdeel van fase 4. 
  • Fase 4 is december 2020 gestart. Een aantal kernen hebben reeds seniorenactiviteiten en zijn op zoek naar een doorontwikkeling naar bijvoorbeeld voorliggende dagbesteding,  Middels een praktijkgericht onderzoek wordt samen met de kernen gekeken naar welke ondersteuning een bepaalde doelgroep nodig heeft (met of zonder zorgbehoefte), hoe dit georganiseerd kan worden (inzet vrijwilligers/professionals) en wat dit betekent voor de faciliteiten en financiën.  De uitkomsten hiervan kan ook worden ingezet als gespreksmiddel voor andere ontmoetingsplekken wanneer ontmoetingsplekken voor senioren worden gestart en/of doorontwikkeld. 

2019

  • Het college heeft het voorstel van het onderzoeksrapport over de behoefte van het ontwikkelen en inzetten van algemene voorzieningen geaccordeerd.
  • De behoeften en indicaties op het kernniveau (voor zover mogelijk) op het gebied van Wmo voorzieningen zijn in beeld gebracht. Deze informatie gebruiken we voor het verbeteren van algemene voorzieningen (per kern).