Omschrijving en mijlpalen (toelichting)

Omschrijving / op te leveren resultaat

Op te leveren:

  • Verbeteren van innovatie door ondernemers en gemeente door inzetten van kennis bij onderwijs en studenten
  • Verbinden van kennisvragen bij ondernemers aan oplossingen binnen gemeenten en onderwijs
  • Behouden van studenten voor de regio

Behaalde mijlpalen

2021

  •  
  • We zijn vanuit de Agrohub nauw betrokken bij de organisatie van een kennissessie  in november, die door alle Noord-Oost Twentse gemeenten wordt georganiseerd voor de agrarische sector.
  • De gemeente Dinkelland is sinds 1 januari actief lid van netwerkorganisatie P10. Dit netwerk beoogt de belangen van Plattelandsgemeenten te behartigen in Den Haag en Brussel. Afgelopen maanden is de Agenda Platteland vastgesteld en ook bij uw raad onder de aandacht gebracht.
  • We werken continue aan het versterken van de relatie tussen het onderwijs, de ondernemers en de overheid. Vanuit onder meer de Digitale Werkplaats Twente is ondernemers de gelegenheid geboden om met behulp van studenten na te denken over de slimme inzet van social media binnen de onderneming. Verder is er een MKB-webinar van Novel-T over financiele regelingen in kader van Corona georganiseerd.
  • We zijn met de Provincie in gesprek over een subsidie voor de InnovatieHUB. Begin dit jaar is de gemeente in gesprek gegaan met het ROC van Twente en de provincie Overijssel over de doorontwikkeling van de InnovatieHUB naar een hub ook voor mbo-studenten. Daarvoor is  een subsidie aangevraagd, die in eerste instantie is afgewezen. We zijn opnieuw met de provincie in gesprek voor een toekenning.
  • Voor diverse agrarische ondernemers zijn, met inzet van de Agrohub, onderzoeken gestart met vraagstukken die een een bandbreedte hebben van nevenactiviteiten tot de vermindering van de veestapel. Deze ondernemers worden in hun vraagstukken ondersteund door studenten en docenten vanuit diverse agrarische onderwijsinstellingen. In het tweede kwartaal hebben we de onderzoeken afgerond en aan de ondernemers gepresenteerd. In de komende maanden worden deze resultaten, via de diverse communicatiekanalen gedeeld.
  • Voor Agrohub zijn diverse gesprekken gevoerd met andere stakeholder zoals de Gebiedsgerichte Aanpak Noordoost-Twente en met de ervencoaches. We streven zo naar een optimale verbinding tussen de vraagstukken die spelen en mogelijke oplossingsrichtingen.

2020

  • In 2020 zijn een tiental ondernemers verbonden aan kansen (studenten en projecten) binnen het onderwijs, zowel MBO als HBO. Van business development tot social media. Ook zijn er meerdere bijeenkomsten georganiseerd binnen de 3O’s en is met nieuwsbrieven en social media, meermaals gecommuniceerd over de verschillende mogelijkheden en projecten. Een mooi voorbeeld is het webinar dat wij speciaal voor ondernemers en het onderwijs hebben georganiseerd in Coronatijd.
  • Ook onze eigen organisatie is actief in de 3O-samenwerking. Zo is de traditionele bootcamp met studenten dit jaar, geheel Coronaproof, samen met de andere NOT-gemeenten georganiseerd. Thema was dit jaar het “Twentse Blokje om”.
  • Specifiek voor ondernemers in het buitengebied is de Agrohub gelanceerd en worden agrarische ondernemers verbonden aan specifieke onderwijsinstellingen binnen hun vakgebied. Inmiddels zijn de eerste aanmeldingen hiervoor in 2020 binnengekomen.

2019

  • De Agrohub is gerealiseerd en deze is inmiddels operationeel. Verder wordt het platform meer vermarkt. Ook is de Agrohub doorontwikkeld en gaan we in 2020 werken aan realisatie van een digitaal platform en inrichting van de organisatie in nauwe samenwerking met onderwijspartners.
  • Het onderzoek naar de Innovatiehub is uitgevoerd. Er blijkt vooralsnog weinig draagvlak. Wel wordt de meerwaarde gezien van de individuele verbinding van ondernemers met onderwijs. Dit is bijvoorbeeld naar voren gekomen tijdens diverse avonden met ondernemers(verenigingen).
  • Het college heeft een werkbezoek gebracht aan Saxion en samen met de gemeente Tubbergen aan het ROC van Twente met als doel om de samenwerking te intensiveren
  • Afgelopen jaar zijn direct en indirect veel ondernemers verbonden aan diverse onderwijsinstellingen, zoals ROC van Twente, Saxion en de Universiteit Twente.
  • Ook is door MBO studenten onderzoek uitgevoerd naar regiotrouwheid en als vervolg daarop hoe studenten te binden en boeien zijn in deze regio. Dit krijgt een vervolg in samenwerking met Saxion. Hierbij wordt een combinatie gezocht tussen onderzoek en concrete acties voor en door ondernemers. De bijzondere positie van Dinkelland als landelijk gelegen gemeente wordt hierin meegenomen.

Persberichten en raadsbrieven

Persbericht

februari 2019: Agrohub samenwerken met studenten op boerderijschaal

oktober 2020: Agrohub helpt ondernemers met vooruitkijken en slimme keuzes maken

Website Agrohub

oktober 2020: artikel Vee en Gewas; nieuw platform in Twente. Studenten helpen boeren