Programma Iedereen Gezond

Inleiding Iedereen Gezond

Terug naar navigatie - Inleiding Iedereen Gezond

Gezond zijn is veel meer dan niet ziek zijn. Gezondheid gaat over sociale, mentale, financiële (of economische) en fysieke gezondheid. Het doel is dat onze inwoners in 2026:

  • Minimaal even gezond en gelukkig zijn (fysiek, mentaal, sociaal en economisch)
  • En het gevoel van veiligheid behouden ten opzichte van 2021

 

Wij ontwikkelen een actuele en vernieuwende visie op het sociaal domein. De beschikbare financiële middelen in het gemeentelijke sociale domein worden efficiënt en effectief ingezet, waarbij we prioriteiten stellen, keuzes maken en op zoek gaan naar slimme combinaties. We vertalen onze ambities naar vier actielijnen;

  • De zorg voor onze inwoners is op orde
  • Gezond in je lijf en in je hoofd
  • Iedereen doet mee
  • Iedereen is veilig

 

In dit programma maken we ook de afweging hoe om te gaan met de unaniem aangenomen verzamelmotie met betrekking tot het onderwerp:

  • Meer inzetten op vroegsignalering van armoede, eenzaamheid en jeugdhulp, bijvoorbeeld door de inzet van de buurtsportcoaches
  • Stimuleren van sportactiviteiten voor oud en jong, bijvoorbeeld door het (mede) realiseren van beweegtuinen
  • Toegankelijkheid van mensen met een beperking verbeteren
  • Voorkomen van jonge aanwas in de criminaliteit, bijvoorbeeld door een regionaal preventieprogramma;

Actielijn 1 De zorg voor onze inwoners is op orde

Actielijn 1

Terug naar navigatie - Actielijn 1

Onze ambitie is om pro-actiever en zo vroeg mogelijk met onze partners en inwoners (preventief) te werken aan gezondheid. Wij willen korte lijnen tussen de gemeente, zorgaanbieders en zorgontvangers. Met als doel: zorg menselijker, efficiënter, effectiever en dichtbij. Onze inzet richten we op het organiseren en verbeteren van de korte lijnen door middel van een gebiedsgerichte integrale aanpak van de zorg. We werken actief samen met alle partners in het zorgdomein. Bij deze ambitie past onze financiële inzet op de (areaal-)ontwikkelingen, de POH jeugd-GGZ en de coördinator externe verwijzer.

Ons doel

Terug naar navigatie - Ons doel

We spannen ons in om de zorg en ondersteuning beter in te richten vanuit het perspectief van inwoner(s), dichtbij en met de menselijke maat als uitgangspunt.

Hoe leveren we een bijdrage aan het op orde komen van de zorg voor onze inwoners?

Terug naar navigatie - Hoe leveren we een bijdrage aan het op orde komen van de zorg voor onze inwoners?
  • Algemene voorzieningen dichtbij, gebiedsgericht en integraal. We organiseren de algemene voorzieningen dichtbij, gebiedsgericht en integraal. We nemen daarbij de werkwijze van de dorpsondersteuner in Saasveld als basis. Daarbij positioneren we de kernondersteuner als spil in de kernen op basis van de behoefte in de kernen, met korte lijnen naar Schakel.
  • Preventief. We werken preventief en zo vroeg mogelijk in meer samenwerking met onze partners en inwoners aan de zorg en ondersteuning voor onze inwoners. 
  • Samenlevingsgericht. We werken samenlevingsgericht. We benutten onze ogen en oren in de wijk beter door pro-actief in gesprek te gaan met onze uitvoerende partners en inwoners. We delen in deze gesprekken trends en ontwikkelingen, zijn alert op de samenhang der dingen en toetsen deze aan ons beleid.
  • Mantelzorgers. We verbeteren de aandacht en regelingen voor mantelzorgers.

Actuele ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingen

Het project ''versterken jeugdpreventie'' is gestart. Binnen dit project wordt onderzocht en geadviseerd op welke wijze we binnen onze gemeente kinderen en hun ouders/verzorgers snel, dichtbij en direct passend kunnen helpen bij een hulpvraag. Daarbij richt het project zich zowel op het huidige (preventieve) aanbod, het versterken daarvan en de samenwerking binnen het aanbod als eventueel nieuw aanbod binnen de algemene voorzieningen. Naast dit onderzoek en advies wordt tevens ingezet op snelle acties die direct nodig en snel uitvoerbaar zijn om het uiteindelijke doel te kunnen bereiken. We prioriteren hierbij op actuele maatschappelijke vraagstukken binnen onze gemeente; zoals mentaal welbevinden onder jongeren en gescheiden ouders en hun kinderen

Voor de kernondersteuner is er een aftrapbijeenkomst geweest samen met de dorpen en betrokken partijen. Saasveld heeft al een kernondersteuner. Voor Noord Deurningen, Lattrop, Tilligte en Weerselo wordt een kernondersteuner geworven zodat 1 november ook in deze dorpen de kernondersteuner van start kan gaan.

Provincie Overijssel heeft de subsidie voor het project 'innovatiegarage' goedgekeurd.  De 'innovatiegarage' richt zich op het  verbeteren en slimmer organiseren van de ketenprocessen van de ouderenzorg. Dit doen wij samen met de gemeente Oldenzaal,  gemeente Tubbergen, Menzis, Thoon, Mediant, Medisch Spectrum Twente, Roessingh en meerdere zorgpartijen. Er zijn meerdere sessies geweest waarbij het preventieve educatieaanbod en de knelpunten van de clientreizen in beeld zijn gebracht. 

Ook wordt gewerkt aan een woonzorgvisie. Het plan van aanpak is gereed. De eerste startbijeenkomst, samen met dorpsraden, welzijn- en zorgpartijen, huisartsen, woningstichting e.d. was een goed begin.  

Tot slot hebben de kulturhusen uit de gemeente Dinkelland een convenant getekend. In dit convenant geven de kulturhusen aan dat zij graag een bijdrage willen leveren aan het versterken van het preventieve aanbod en de algemene voorzieningen in de kulturhusen.

Actielijn 2 Gezond in je lijf en in je hoofd

Actielijn 2

Terug naar navigatie - Actielijn 2

Wij zien een forse opgave als het gaat om overgewicht en alcoholgebruik. Wij willen dat alle inwoners zich bewust zijn van het belang van een gezonde leefstijl. Daarom stimuleren we sport en beweging op basis van maatwerk voor verschillende leeftijdsgroepen. Ook zetten we in op vitale voorzieningen en verenigingen, cultuurbeleving, persoonlijke ontwikkeling en een veilige en gezonde leefomgeving.

Ons doel

Terug naar navigatie - Ons doel

We leveren, in samenwerking met onze inwoners en partners, een bijdrage aan het bevorderen van een gezondere leefstijl en gezondere leefomgeving voor onze inwoners in 2026. Onze speciale aandacht gaat uit naar kwetsbare groepen, waarbij de accenten liggen op terugdringen van overgewicht, overmatig alcoholgebruik en mentale gezondheid.

Hoe leveren wij een bijdrage aan Gezond in je lijf en in je hoofd?

Terug naar navigatie - Hoe leveren wij een bijdrage aan Gezond in je lijf en in je hoofd?
  • Van inzicht naar strategische sport en cultuuragenda. We hebben zicht op de meest kwetsbare doelgroepen, trends en ontwikkelingen. Deze vormen de  basis voor de strategische agenda voor sport en cultuur.
  • Bevorderen van gezonde leefstijl en omgeving. We gaan aan de slag met het bevorderen van de gezonde leefstijl en gezonde leefomgeving. Het accent ligt op sport, cultuur, jongeren en overgewicht en overmatig alcoholgebruik. We brengen het aanbod voor deze doelgroepen in beeld. Daarna ontwikkelen we samen met de betrokken partners en naar behoefte van de samenleving meer/ betere (collectieve) voorzieningen, ondersteuning en/of interventies.
  • Efficienter en effectiever gebruik van voorzieningen. We zetten in op vitale verenigingen, efficiënter en effectiever gebruik van bestaande voorzieningen en toegankelijke en betaalbare voorzieningen op het gebied van sport en cultuur.

Actuele ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingen

De eerste nieuwsbrief van Fit & Vitaal Dinkelland!  is uitgebracht. Ook de website met daarin onder andere het preventieaanbod op het gebied van sport, cultuur en welzijn is gereed. Middels diverse mediakanalen wordt inhoud gedeeld op het gebied van sport & bewegen, cultuur, onderwijs en
allerlei andere thema’s rondom het sociaal domein en positieve gezondheid. 

Er heeft op basis van landelijke eisen een herijking plaatsgevonden van het sport- en preventieakkoord. Dit vormt de basis voor de gezondheidsnota, sportnota en in mindere mate voor het cultuurbeleid. Deze nota's zijn in concept gereed. 

Het project JOGG is in volle gang. Samen met het basisonderwijs en de kinderdagverblijven wordt gewerkt aan een positief gezondheidsbeleid op de scholen. Gezonde schoolaanpak en kraanwaterbeleid zijn enkele onderdelen hiervan.

Actielijn 3 Iedereen doet mee

Actielijn 3

Terug naar navigatie - Actielijn 3

Een toegankelijke en inclusieve samenleving betekent dat iedereen zo zelfstandig en gelijkwaardig mogelijk meedoet aan de maatschappij. Elke inwoner moet de mogelijkheid hebben mee te doen en zich te ontwikkelen. We zien daarbij vooral een opgave op het gebied van eenzaamheid en armoede. Wij willen vroeger zicht krijgen op gevallen van –verborgen- armoede en dreigende armoede, eenzaamheid, uitsluiting en isolatie. Dit door preventief te werken en proactief onze rol te pakken. Ook zetten we in op een betere benutting van bestaande mogelijkheden en faciliteiten voor jongeren en senioren voor ontmoeting en deelname aan activiteiten. We zorgen ervoor dat het voor onze inwoners gemakkelijker wordt om de weg te vinden naar diensten en algemene voorzieningen.

Ons doel

Terug naar navigatie - Ons doel

We spannen ons in voor een inclusieve samenleving waarin iedereen zo zelfstandig en gelijkwaardig mee kan en mag doen aan de maatschappij. Onze speciale aandacht gaat uit naar kwetsbare groepen, waarbij de accenten liggen op inwoners in armoede en eenzaamheid.

Hoe leveren wij een bijdrage aan het uitgangspunt iedereen doet mee?

Terug naar navigatie - Hoe leveren wij een bijdrage aan het uitgangspunt iedereen doet mee?
  • Van inzicht naar een strategische inclusie agenda. We hebben zicht op verschillende vormen van armoede en eenzaamheid per kern of doelgroep. We hebben hierbij aandacht voor de identiteit en cultuur van de betreffende kern. Op basis hiervan stellen we een inclusieve agenda op, met accenten op eenzaamheid en armoede.
  • Ondersteunen van initiatieven. We ondersteunen initiatieven die bijdragen aan een (inclusieve) gezonde samenleving 
  • Preventief en proactief. We gaan samenlevingsgericht, pro-actief in gesprek met organisaties en inwoners over bestaande activiteiten en voorzieningen, over trends en ontwikkelingen binnen het sociale domein. We  stimuleren hen waar mogelijk initiatief te nemen om het aanbod af te stemmen op nieuwe (kwetsbare) doelgroepen, waarbij bestaande faciliteiten beter worden benut, toegankelijk zijn en waar nodig nieuwe activiteiten en voorzieningen worden toegevoegd.

Actuele ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingen

De verordening voor het leefbaarheidsfonds is vastgesteld. Hiermee is het mogelijk om initiatieven die een bijdrage leveren aan een positieve gezondheid, te faciliteren. Meerdere initiatieven hebben hier al gebruik van gemaakt. 

Het evaluatierapport armoede is herijkt en vormt de basis voor het armoedebeleid. Aanvullend hierop vindt ook de evaluatie van vroegsignalering en schulddienstverlening plaats. De voor en nadelen van een Dinkellandpas worden meegenomen in het nog op te stellen beleid. 

Actielijn 4 Iedereen is veilig

Actielijn 4

Terug naar navigatie - Actielijn 4

Dinkelland is al jarenlang een van de veiligste gemeentes van ons land. Dit willen we graag zo houden. Bij veiligheid spelen diverse vraagstukken: woonoverlast, (jeugd-)criminaliteit, verkeersveiligheid, huiselijk geweld en ondermijnende criminaliteit. Dit complexe terrein kent dus veel vraagstukken, partijen en instrumenten en dus ook vele verbindingen met ander gemeentelijk en regionaal beleid. We brengen focus aan op en geven de speerpunten van ons beleid vorm. We luisteren daarbij naar signalen uit de samenleving. We willen dat al onze inwoners veilig kunnen wonen, leven en werken.

Ons doel

Terug naar navigatie - Ons doel

Wij willen één van de veiligste gemeenten van Nederland blijven. Wij hebben vertrouwen in onze huidige aanpak en in de cultuur die onze inwoners in zich dragen. Wij willen de komende periode de nadruk leggen op een viertal overstijgende thema’s, gebaseerd op de laatste burgerpeiling veiligheid (2021).

In 2026 kijken we terug op:

  • Een meer integrale aanpak van veiligheidsvraagstukken
  • Een strategisch meerjarenperspectief op het thema veiligheid
  • Uitlijning van onze lokale inspanningen met regionale inspanningen

Hoe leveren we een bijdrage aan Iedereen is veilig

Terug naar navigatie - Hoe leveren we een bijdrage aan Iedereen is veilig

We willen als gemeente als volgt werken aan een het perspectief op veiligheid:

  • Strategische agenda: wij sturen op strategisch niveau. De uitkomsten van de burgerpeiling Veiligheid zijn leidend bij het vormen van onze strategische agenda. Wij zijn koersvast in het volgen van deze agenda en gebruiken onze koers om ook deze vraagstukken op andere overlegtafels te agenderen (veiligheidspartners).
  • Rollen en bevoegdheden. wij geven inzicht in waar verantwoordelijkheden liggen. Welke bevoegdheden heeft de raad? Welke besluiten neemt de burgemeester? Wat is de verhouding tussen gemeentelijke taken, regionale taken en overstijgende verantwoordelijkheden (politie).

Actuele ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingen

In samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) hebben we een startsessie gehouden over de urgente thema's die spelen in het veiligheidsdomein. De opbrengst van deze startsessie vormt samen met onze regionale prioriteiten en lokale inzichten de basis voor het (nader op te stellen) Integraal Veiligheids Plan (IVP).

Financiën Iedereen Gezond

Financiën

Terug naar navigatie - Financiën

Werkbudget Iedereen Gezond

In de begroting 2023 is een bedrag van €200.000 beschikbaar gesteld en gestort in de “Reserve College akkoord 2022 – 2026”. Voor de jaarschijf 2023 is €50.000 beschikbaar gesteld.

Er zijn géén vermeldenswaardige financiële ontwikkelingen in 2023.

 

Projectgeld kernondersteuner

In de begroting 2023 is een bedrag van €50.000 beschikbaar gesteld en gestort in de “Reserve College akkoord 2022 – 2026”. Voor de jaarschijf 2023 is €12.500 beschikbaar gesteld.

Er zijn géén vermeldenswaardige financiële ontwikkelingen in 2023.

 

Leefbaarheidsfonds

In de begroting 2023 is een bedrag van €150.000 beschikbaar gesteld en gestort in de “Reserve College akkoord 2022 – 2026”. Naar aanleiding van het amendement is dit budget opgehoogd met €350.000 tot €500.000.

Voor de jaarschijf 2023 is bij de begroting €50.000 beschikbaar gesteld. In het programmajournaal is dit budget voor 2023 opgehoogd met €146.000 naar €196.000.

Uitgaven 2023:

Subsidie uitbouw en herinrichting Kulturhus Stichting De Mare Noord Deurningen 126
Subsidie leefbaarheidsfonds verhard handbalveld Voetbalvereniging DSVD 70
Overige 6

 

Voor de jaarschijf 2023 stellen we voor additioneel €20.000 te putten uit de “Reserve College akkoord 2022 – 2026”. Voor de komende jaren is er, na te verwachten uitgaven over de gehele coalitieperiode, nog €299.000 beschikbaar.