Programma Leefbare kernen
Inleiding Leefbare kernen
Terug naar navigatie - Inleiding Leefbare kernenHet leven van onze inwoners speelt zich grotendeels af in de kernen waarin ze wonen. Daar moet het goed zijn qua wonen, werken en sociaal leven. Deze elementen moeten in balans zijn. Voldoende woningbouwmogelijkheden biedt kansen om binnen onze gemeente te blijven wonen. Inwoners met een sterke verbondenheid aan hun kern leveren een grote bijdrage aan het sociale- en verenigingsleven.
De combinatie met voldoende werkgelegenheid biedt vervolgens perspectief op een krachtige kern, waar onze inwoners graag verblijven en onderdeel van willen zijn. In het bijzonder kijken wij hierbij naar de kansen voor onze jeugd. De vitaliteit van Dinkelland in de toekomst wordt immers in belangrijke mate bepaalt door de mogelijkheden die jongeren hebben op het gebied van wonen, werken, recreëren en vrijetijdsbesteding.
We realiseren ons dat het leefbaar houden van de kernen een doorlopende inspanning vraagt. In de huidige 4 jaar zullen we vooral inzetten op de meerjarige woningbouwprogrammering, het vitaal houden van verblijfsgebieden en het stimuleren van een gezond ondernemersklimaat. We vertalen onze ambities naar 2 actielijnen:
- Voor iedereen een passende woning
- Voldoende ruimte voor de economie en voor maatschappelijk verantwoord ondernemen
In dit programma maken we ook de afweging hoe om te gaan met de unaniem aangenomen verzamelmotie met betrekking tot de onderwerpen:
- Naar behoefte realiseren van alternatieve woonvormen
- Inzetten van de sociale hypotheek voor maatschappelijke voorzieningen
- Realiseren van openbare watertappunten in de kernen (relatie met programma Openbare ruimte & Mobiliteit)
- Actieplan voor het bestrijden van invasieve exoten (relatie met programma Openbare ruimte & Mobiliteit)
- Waar nodig het verbeteren van de verkeersveiligheid rondom basisscholen en schoolfietsroutes, met name in het buitengebied (relatie met programma Openbare ruimte & Mobiliteit)
Actielijn 1 Voor iedereen een passende woning
Terug naar navigatie - Actielijn 1 Voor iedereen een passende woningActielijn 1
Terug naar navigatie - Actielijn 1Er is een grote behoefte aan passende woningen. Ook in Dinkelland is de vraag groter dan het aanbod. De meest urgente woningbehoefte ligt bij starters en senioren. Daarop zijn onze nieuwbouwinspanningen vooral gericht. Ons doel is om de huidige onbalans tussen vraag en aanbod van passende woningen te beperken en op te heffen.
Kernen zijn verschillend in de behoefte aan woningen. Daarom zijn we in gesprek om te kijken wat bij elke kern past. We willen diversiteit in woningbouw. Het gaat hierbij om huur en koop voor verschillende doelgroepen. Daarbij zien we ook een toename van de vraag naar flexibele woningbouw. We willen inzetten op een actief grondbeleid en creatieve oplossingen onderzoeken voor financiering van plannen, zodat nieuwe woningen voor meer doelgroepen beschikbaar en betaalbaar worden.
Ons doel
Terug naar navigatie - Ons doelWij willen sturen op een meerjarige woningbouwprogrammering. Via ons grondbedrijf treden wij op als ontwikkelaar. Via ons ruimtelijk en planologisch instrumentarium faciliteren wij particuliere initiatiefnemers en projectontwikkelaars. Wij willen het grootste gedeelte van de geprognosticeerde woningbehoefte tot 2030 de huidige bestuursperiode realiseren. Wij stellen op basis van de “harde plancapaciteit” concrete doelen over hoeveel kavels/woningen wij periodiek op de markt brengen (of laten brengen).
In 2026 kijken we terug op een woonbeleid dat uitvoeringsgericht is geweest, waarbij:
- in elke kern nieuwe mogelijkheden voor woningbouw zijn ontstaan, passend bij de lokale behoefte;
- wij de doorstroming in de kernen op gang hebben gebracht;
- wij een bijdrage hebben geleverd aan een betere betaalbaarheid van woningen;
- wij een begin hebben gemaakt met de woningvraag van de toekomst, 2030 en verder, uitgaande van opgaven voortkomend uit vergrijzing, veroudering van woningen en verduurzaming;
- een aanbod met flexibele woonproducten hebben gerealiseerd voor mensen met een urgente woonvraag.
Hoe leveren we een bijdrage aan Voor iedereen een passende woning
Terug naar navigatie - Hoe leveren we een bijdrage aan Voor iedereen een passende woningWe willen als gemeente als volgt werken aan een het perspectief op woningbouw:
- Aan het stuur zitten. We spannen ons via ons grondbedrijf in om nieuwe woningbouwplannen op de markt te brengen. We zijn proactief, verwerven gronden op strategische locaties en zorgen voor een continue planvoorraad en beschikken over een meerjarenprogrammering woningbouw.
- Faciliterend. We zijn gesprekspartner voor particuliere initiatiefnemers. We adviseren over de ontwikkelkansen van locaties en geven kaders mee voor welke doelgroepen ontwikkeld moet worden.
- Samenlevingsgericht werken met gebieden en doelgroepen. We participeren in ontwikkeltrajecten in de kernen om toekomstbestendig te zijn. Indien vrijkomende locaties ontstaan onderzoeken wij hoe dergelijke locaties kunnen bijdragen aan het woonbeleid.
- Financieren. Wij stimuleren de herontwikkeling van inbreidingslocaties, ook wanneer herontwikkeling financieel uitdagend is. Door middels van de stimuleringsregeling kunnen wij een bijdrage leveren aan het haalbaar maken van een herontwikkelingslocatie. Ook onderzoeken wij alternatieve financieringsvormen.
Actuele ontwikkelingen
Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingenIn 2025 zal de vraag naar woningen nog steeds groot zijn, waardoor wij onze inspanningen op het gebied van woningbouw actualiseren. Naast een continue woningbouwproductie leggen wij de nadruk op een solide volkshuisvestingsprogramma, waarmee wij de onbalans tussen vraag an aanbod willen minimaliseren. Onze volkshuisvestelijke opgaven gaan over beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit. Aan de hand van deze elementen geven wij sturing aan onze opgaven:
Beschikbaarheid:
- Actief grondbeleid zowel voor ontwikkelingen op de korte termijn als strategische aankopen voor langere termijn
- Voor elke kern perspectief op woningbouw, door zowel gemeentelijke uitgifteplannen, als (particuliere) plannen
- Kwantitatief woningbouwprogramma waarin we de regionaal afgestemde ruimte voor nieuwbouw maximaliseren
- Opgave voor huisvesting statushouders onderdeel van meerjarenprogrammering woningbouw
- Tijdelijke woonvormen op projectbasis
Betaalbaarheid:
- Sturen op de verdeling 30-10-37-33 (sociaal-goedkoop-betaalbaar-vrij) in nieuwe plannen
- Versnelling op het realiseren van betaalbare woningen
- Bij particuliere ontwikkelingen sturen op specifieke oppervlakte kavels en appartementen
- Aanbestedingsvormen (tenders) waarbij op prijs de markt wordt uitgedaagd om te komen tot betaalbare woonvormen
- Blijvend hanteren van regelingen zoals starterslening en verzilverlening
- Verkenning en waar mogelijk toepassing alternatieve financieringsvormen
Kwaliteit:
- Afstemming met woningbouwstichting voor investeringsopgave sociale woningbouw
- Woonruimteverdeling (toewerken naar regionale urgentieverordening)
- Uitvoeringsagenda gestoeld op vastgesteld Woonzorgbeleid
- Bouwen voor specifieke doelgroepen
Voorgaande opgaven zijn onderdeel van het Volkshuisvestingsprogramma 2025-2028.
Actielijn 2 Voldoende ruimte voor de economie en voor maatschappelijk verantwoord ondernemen
Terug naar navigatie - Actielijn 2 Voldoende ruimte voor de economie en voor maatschappelijk verantwoord ondernemenActielijn 2
Terug naar navigatie - Actielijn 2Het bieden van een economisch perspectief en werkgelegenheid heeft een nauwe relatie met voldoende ontwikkelruimte voor bedrijven en voor plekken waar bedrijven zich vestigen. Daarbij ligt de nadruk op behoud en versterking van het lokale bedrijfsleven. We zien de sociaaleconomische ontwikkelingen binnen onze gemeente niet los van ontwikkelingen buiten de gemeentegrenzen. Er is een gezamenlijk belang voor brede versterking van de economie in Twente. Daarbij staat maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal. Wij willen ondernemers stimuleren om zich te richten op nieuwe marktkansen, groei en innovatie met winst voor mens, maatschappij en milieu. Wij betrekken deze visie bij de gesprekken met onze ondernemers en dragen deze boodschap uit in Twents verband.
Ons doel
Terug naar navigatie - Ons doelWij willen een bijdrage leveren aan een sterke economische sector. Wij willen dat ons bedrijfsleven participeert en profiteert van de ontwikkelingen in Noordoost Twente en de regio Twente. Wij verbinden partijen via ons netwerk binnen de 3O’s. Daarnaast herkennen wij in onze gemeente een sterke vorm van vrijetijdseconomie, waarbij wij inzetten op kwalitatief toerisme.
In 2026 kijken we terug op:
- Nieuw gerealiseerde bedrijventerreinen in de grote kernen.
- Sterkere centrumgebieden en een goed onderhouden relatie met onze ondernemers.
- Een bijdrage geleverd aan talentontwikkeling via de 3O’s.
- Verdere ontplooiing van de grensregio.
- Een goede balans tussen de landschapskwaliteiten van ons gebied, de leef- en werkomgeving voor inwoners en de groeimogelijkheden van de toeristische sector;
- Geboden mogelijkheden voor marktconforme en gebiedspassende bedrijvigheid;
- Uitvoering van projecten en ideeën die gericht zijn op toerisme of dagrecreatie als aanvulling op het bestaande aanbod, gericht zijn op interessante doelgroepen of zorgen voor seizoensverlenging;
- Ingerichte toeristisch interessante locaties in de kernen en in het buitengebied.
Hoe leveren we een bijdrage aan Voldoende ruimte voor de economie en voor maatschappelijk verantwoord ondernemen
Terug naar navigatie - Hoe leveren we een bijdrage aan Voldoende ruimte voor de economie en voor maatschappelijk verantwoord ondernemenWe willen als gemeente als volgt werken aan een het perspectief op woningbouw:
- Ontwikkelen: we ontwikkelen nieuwe bedrijfsgronden zodat onze lokale ondernemers kunnen uitbreiden en nieuwe bedrijven zich kunnen vestigen, ontplooien.
- Verbinden. We zetten ons netwerk in om partijen binnen de regio met elkaar te verbinden.
- Initiëren. We starten nieuwe projecten met het oog op de toegevoegde waarde voor ondernemers.
- Participeren en stimuleren. We participeren in gebiedsprocessen en stimuleren de doorontwikkeling van centrumgebieden. Ook nemen we daarbij als gemeente een actieve ontwikkelende rol in.
Actuele ontwikkelingen
Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingenStrategische visie
Wij zijn voornemens om in 2025 een economische visie op te leveren. Met een economische visie bepalen we onze koers en ambities voor (idealiter) de periode tot 2030. De markt is onderhevig aan veranderingen en daarom is het belangrijk om vooruit te kijken. De economie van 2030 zal fundamenteel anders zijn dan die van vandaag. Door digitalisering, verduurzaming en innovatieve ontwikkelingen verandert onze omgeving. Daar bereiden we ons op voor. Met deze visie geven we een antwoord op deze ontwikkelingen en willen we bijdragen aan een bloeiende economie. In dit verband willen wij ook nadrukkelijk stilstaan bij wat ons lokaal bindt en wat lokale kernkwaliteiten zijn.
Bedrijventerreinen
Wat betreft ons economisch perspectief ligt de eerste behoefte bij het kunnen beschikken over nieuwe bedrijfsgronden. We verrichten inspanningen om in de 3 grote kernen nieuwe bedrijventerreinen te kunnen ontwikkelen. De behoefte aan nieuwe bedrijfsgronden is becijferd op basis van lokale (meerjarige) behoefte. Daarover zijn recentelijk in de regio afspraken gemaakt, zodat onze ruimtebehoefte ook in regionaal verband is afgestemd. Inhoudelijk zien wij een uitdaging om nieuwe bedrijvenconcepten planologisch geregeld te krijgen. We zien dat ondernemers op het raakvlak van detailhandel en bedrijfsmatige activiteiten bedrijfsconcepten doorontwikkelen, waarbij het de vraag is waar dergelijke initiatieven moeten worden gehuisvest (in de centra of op bedrijventerreinen). We ambiëren maatwerk te kunnen leveren.
Regionale samenwerking
Op bestuurlijk niveau hebben wij in de regio verkend wat onze gezamenlijke ontwikkelkoers kan zijn. Wij zien gecombineerde opgaven waarbij stad en platteland elkaar versterken. Wij willen de kracht en kansen van onze regio benutten en daarbij willen wij de kenmerken en capaciteiten van onze gemeente nadrukkelijk(er) inzetten. Het doel is om gezamenlijk scherp te stellen hoe wij ondersteunend kunnen zijn aan sociaal-economische ontwikkelingen. Wij blijven in 2025 inzetten op regionale samenwerking.
Recreatie en toerisme
Jaarlijks genieten er veel dagrecreanten en toeristen van een vakantie of een dagje weg in Noordoost Twente. Het aantrekken en ontvangen van de toerist heeft o.a. economische, ecologische en sociale effecten op de gemeente en haar inwoners. Om de komende jaren weloverwogen keuzes te maken, slaan de gemeenten in Noordoost Twente de handen in een. We hebben de ambitie om het gebied als toeristische bestemming te ontwikkelen. We gaan voor een kwalitatieve en integrale aanpak en hebben oog voor diverse domeinen én de leefbaarheid. Met het ambitiedocument Recratie & Toerisme geven we hier uitvoering aan en worden de volgende 4 lijnen neergezet:
- Beleving en drukte zijn in balans
- Ons gebieds-DNA is het kostbaarste bezit
- Het gebied heeft nog ontwikkelruimte voor diverse doelgroepen
- (Blijven) samenwerken helpt de sector verder
Financiën Leefbare kernen
Terug naar navigatie - Financiën Leefbare kernenFinanciën
Terug naar navigatie - FinanciënWerkbudget leefbare kernen
In de begroting 2023 is een bedrag van €400.000 beschikbaar gesteld en gestort in de “Reserve College akkoord 2022–2026”.
We verwachten in 2024 nog uitgaven voor meerkosten IHP Dinkelland, “Participatietraject MFA Saasveld” en “Gebiedsontwikkeling Lattrop”.
We stellen voor in de jaarschijf 2025 €60.000 te putten uit de “Reserve College akkoord 2022–2026”. Waarvan €52.500 voor het “Werkbudget leefbare kernen” en €7.500 voor het werkbudget 3O’s.
Versterking toerisme
In de begroting 2023 is een bedrag van €280.000 beschikbaar gesteld en gestort in de “Reserve College akkoord 2022–2026”.
We verwachten nog uitgaven voor een incidentele bijdrage in de beschoeiing op de recreatieparken Het Hulsbeek en Het Rutbeek. Daarnaast verwachten we uitvoeringskosten voortkomend uit het ambitiedocument “Toerisme en Recreatie Tubbergen en Dinkelland”.
We stellen voor in de jaarschijf 2025 €100.000 te putten uit de “Reserve College akkoord 2022–2026”.
Samenwerking centrumondernemers
In de begroting 2023 is een bedrag van €30.000 beschikbaar gesteld en gestort in de “Reserve College akkoord 2022–2026”.
We stellen voor in de jaarschijf 2025 €15.000 te putten uit de “Reserve College akkoord 2022–2026”.
Werkbudget bedrijfsuitbreiding
In de begroting 2023 is een bedrag van €20.000 beschikbaar gesteld en gestort in de “Reserve College akkoord 2022–2026”.
We stellen voor in de jaarschijf 2025 €6.000 te putten uit de “Reserve College akkoord 2022–2026”.
Project ontplooiing grensregio’s
In de begroting 2023 is een bedrag van €50.000 beschikbaar gesteld en gestort in de “Reserve College akkoord 2022–2026”.
We stellen voor in de jaarschijf 2025 €26.000 te putten uit de “Reserve College akkoord 2022–2026”.
Centrumplan Denekamp, revitaliseren Eurowerft
In de begroting 2024 is een bedrag van €200.000 beschikbaar gesteld en gestort in de “Reserve College akkoord 2022–2026”.
We stellen voor in de jaarschijf 2025 €170.000 te putten uit de “Reserve College akkoord 2022–2026”.
Deze middelen zijn bestemd voor de uitvoering van het project. De aanbesteding van het project wordt verwacht in het 1e kwartaal 2025. Op dat moment worden de uiteindelijke projectkosten bekend.
Samenwerking grensregio Dinkelland
In de begroting 2024 is een bedrag van €200.000 beschikbaar gesteld en gestort in de “Reserve College akkoord 2022–2026”.
We verwachten nog uitgaven voor de inzet van de procesbegeleider/projectleider "Samenwerken in de grensregio"
We stellen voor in de jaarschijf 2025 €65.000 te putten uit de “Reserve College akkoord 2022–2026”.
Versnellingsagenda Volkshuisvesting en Economie
In de begroting 2024 is een bedrag van €325.000 beschikbaar gesteld en gestort in de “Reserve College akkoord 2022–2026.
We verwachten nog uitgaven voor de “strategie gebiedsontwikkelings richting kaders en planselectie Denekamp Oost”, en het “Overdrachtsdossier Volkshuisvesting”.
We stellen voor in de jaarschijf 2025 €175.000 te putten uit de “Reserve College akkoord 2022–2026”.
Voorbereidingskrediet Basisschool De Zevenster
Voor het bouwplan ten behoeve van de nieuwbouw van basisschool De Zevenster te Denekamp is een voorbereidingskrediet van €454.200 beschikbaar uit de “Reserve onderwijshuisvesting Denekamp”.
In de jaarrekening 2024 gaat het restant van deze investeringen over naar 2025.
Voorbereidingskrediet gymzaal “De Kerkeresch”
Voor het bouwplan ten behoeve van de nieuwbouw van gymzaal “De Kerkeresch” te Denekamp is een voorbereidingskrediet van €137.600 beschikbaar uit de “Reserve onderwijshuisvesting Denekamp”.
In de jaarrekening 2024 gaat het restant van deze investeringen over naar 2025.