Wij zetten in op beter bij de behoefte passende woonruimte voor jong en oud. Hierbij streven wij in elke kern een toegankelijke en bereikbare woningmarkt en een realistisch woningbouwaanbod na. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de behoefte op korte termijn en de behoefte op de middellange termijn (tien à vijftien jaar).
Een toegankelijke en bereikbare woningmarkt betekent dat iedereen kan instromen in de markt en dat verschillende woningtypen aanwezig en betaalbaar zijn. Hierbij maken wij ook onderscheid tussen koop en huur. In relatie tot de huursector maken wij onderscheid in sociale huur en huur voor middeninkomens.
Hoe hebben wij invloed op de woningmarkt?
Hier hebben wij primair invloed op de door middel van de woningbouwprogrammering en ruimtelijke ordeningswetgeving. Daarnaast passen wij stimuleringsfondsen toe (dorpsvernieuwing, stimuleringsregeling, starters/blijverslening). Bij nieuwe plannen waarbij externe partijen aan zet zijn, spreken wij kwaliteitseisen af en leggen wij de randvoorwaarden vast in exploitatieovereenkomsten. Ten slotte voeren wij de regie op grondbeleid via ons grondaankoopmechanisme. Strategische gronden nemen wij in via actief grondbeleid. Grondspeculatie kunnen wij voorkomen door zelf tijdig in te springen.
Inbreiding en uitbreiding
Wij nemen zelf het initiatief voor het proces om passende woonruimte in elke kern na te streven en leggen hierbij de focus op inbreiding. Het Dinkellandse woonbeleid is gericht op kwaliteit, flexibiliteit en maatwerk. De doelstelling voor alle kernen is om binnen de bebouwde kom locaties te herontwikkelen tot woningbouwgebieden. Wanneer door inbreiding niet in de lokale behoefte kan worden voorzien, wordt uitbreiding overwogen. Onder inbreiding verstaan wij het herontwikkelen van een locatie binnen de bebouwde kom conform onze nota inbreidingslocaties. Middels inbreiding beogen wij bij te dragen aan stads- en dorpsvernieuwing. Wij faciliteren inbreiding ook door het beschikbaar stellen van financiële middelen (stimuleringsregeling woningbouw). Daarbij stellen wij kwaliteitseisen om meer te sturen op de kwalitatieve behoefte (realistischer bouwen en passende woonruimte).
Realistischer bouwen en passende woonruimte
Onder realistischer bouwen verstaan wij bouwen naar lokale behoefte, gebaseerd op huishouden ontwikkeling en demografische ontwikkeling, binnen de wettelijke kaders. Onder wettelijke kaders verstaan wij de ladder voor duurzame verstedelijking, woonafspraken Twente, regionale woonprogrammering (RWP), woonvisie en uitvoeringsnota. Wij houden rekening met de behoefte op lange termijn en leegstand.
Onder passende woonruimte verstaan wij dat elke woning ‘raak’ moet zijn. Wij willen in beeld hebben welke doelgroep welke woonbehoefte heeft. Er is sprake van differentiatie per dorp. De gesprekken met de woonwerkgroepen (of dorpsraden) van de kernen gebruiken wij hiervoor.
Inspanning
|
Resultaat
|
Start
|
Wij sturen actief op inbreiding
- Wij sturen actief op inbreiding, waarbij de mogelijkheid bestaat dat strategische grondposities worden ingenomen, indien inbreidingsmogelijkheden niet aanwezig zijn.
- Wij houden de voortgang bij ten aanzien van onze eigen woningbouwplannen en sturen bij waar nodig.
|
- Meerjarige kernenprogramma’s
- Voortgang over gemeentelijke woningbouwplannen
|
Eerste kwartaal 2019. (Voorbereiding eind 2019).
|
Evaluatie Nota inbreidingslocaties
|
Afgeronde evaluatie
|
Start 4e kwartaal 2019.
|
Uitvoering woningbouwprojecten
Het onderzoek over de kwalitatieve behoefte is in 2019 afgerond en de uitkomsten daarvan zijn vertaald in de Uitvoeringsnota Woningbouw. Deze lijn zetten wij door in de nieuwe Woonvisie. De resterende periode van het coalitieakkoord ligt het accent op het uitvoeren van verschillende woningbouwprojecten in de kernen. Wij verwachten daarmee voor een groot deel te kunnen voorzien in de behoefte. Daarnaast beschikken wij over verschillende stimuleringsregelingen (starterslening, blijverslening, stimuleringsregeling inbreiding).
Toekomstige uitdagingen
Onze aandacht gaat in de toekomst uit naar een kwalitatief toekomstbestendig(er) woningbouwprogramma. In het verlengde van de woonvisie leggen wij relaties tussen woningbouw met positieve gezondheid, duurzaamheid en zo mogelijk biodiversiteit. Nu wij met onze woningbouwplannen steeds beter kunnen voorzien in een breder aanbod (waaronder starters en senioren) verleggen wij onze aandacht naar een meer kwalitatieve opgave om op een integrale(re) manier naar woningbouwlocaties te kijken en vanuit de genoemde thema's de toekomstige woningbouwopgave aan te vliegen.
Starterslening
Voor wat betreft de starterslening resteert nog een budget voor 5 aanvragen. Dit is voldoende voor het komende half jaar. De starterslening is een succesvol middel. We zien dat we gemiddeld 7 tot 8 leningen per jaar verstrekken. Om ook vanaf medio 2021 over voldoende middelen te kunnen beschikken vullen we het budget aan met € 500.000.