Omschrijving en mijlpalen (toelichting)

Omschrijving / op te leveren resultaat

In aanloop naar 2022 onderzoeken wij of en welke vormen van beschermd wonen we kunnen realiseren, zodat inwoners zo dichtbij mogelijk passende ondersteuning kunnen ontvangen.

Op te leveren:

  • Aanpak implementatie decentralisatie beschermd wonen

Behaalde mijlpalen

2021

  • We hebben besloten tot het aangaan van een Centrumgemeenteregeling per 1 januari 2023 en een daarbij behorende dienstverleningsovereenkomst. Ook hebben we ingestemd met het Convenant samenwerken aan Beschermd Wonen, opvang en zorg in Twente 2022. Daarover is uw raad geïnformeerd met bijgevoegde raadsbrief.
  • Ambtelijk zijn afspraken gemaakt met het CIMOT Enschede, uitvoeringsorganisatie van Beschermd Wonen voor de gemeente Dinkelland, om de kennisuitwisseling tussen de medewerkers van het CIMOT en de consulenten binnen Schakel Dinkelland verder te vergroten.  Daarmee wordt nog meer gestuurd op lokaal maatwerk voor de inwoners van Dinkelland.
  • Regionaal is een interdisciplinaire werkgroep gestart met onder andere gemeenten, woningbouw, en welzijn op het thema preventie van dak en thuisloosheid. De uitkomsten van de scanner preventie Dakloosheid zijn hierin leidend.
  • Er is een concept convenant samenwerken aan beschermd wonen, opvang en zorg Twente 2022 opgesteld waarin de 14 Twentse gemeenten opnieuw afspraken maken over regionale samenwerking en taakverdeling.
  • Als deelnemende gemeente onder de centrumgemeente Enschede hebben we de Scanner Preventie Dakloosheid ingevuld van Impuls, het onderzoekscentrum Maatschappelijke Zorg, Radboud UMC. Die geeft een beeld van de krachten en kansen van een preventieve aanpak dakloosheid in Twente en beeld bij hoe wij er als gemeente voor staat met onze eigen preventieve aanpak dakloosheid. De resultaten zijn binnenkort beschikbaar.

2020

  • In de periode december 2019 tot en met begin februari 2020 heeft er ambtelijk (met de acht betrokken gemeenten) een eerste verkenning plaatsgevonden aangaande kaders en randvoorwaarden die van toepassing (kunnen) zijn op de vormgeving van de bovenlokale samenwerking per 2022. 
  • De kaders en randvoorwaarden die van toepassing zijn op de vormgeving van de bovenlokale samenwerking per 2022 uitgewerkt. Tevens is de voorbereiding op besluitvorming getroffen.
  • De notitie 'Decentralisatie beschermd wonen en maatschappelijke opvang centrumgemeente Enschede' is door college en raad vastgesteld. De middelen worden door uitstel herijking gemeentefonds een jaar opgeschoven naar 2023, maar de decentralisatie start wel op 2022. Er wordt verwacht dat gemeenten vanaf 2022 al wel samen gaan werken met een gezamenlijke begroting en dat er door uitstel van verdeling van middelen de ingezette ontwikkelingen niet stagneren. 2022 is daarmee het '0 jaar', waarbij in financiële zin de verantwoordelijkheid nog bij de centrumgemeente ligt.

Persberichten en raadsbrieven

Persbericht april 2020: Proces bovenlokale samenwerking beschermd wonen
Raadsbrief november 2021: Raadsbrief Centrumregeling Beschermd Wonen