Omschrijving en mijlpalen (toelichting)

Omschrijving / op te leveren resultaat

Een integrale schuldenaanpak zodat schulden van vele inwoners worden opgelost of worden voorkomen (onderdeel vroeg er op af van de integrale samenwerkingsagenda met de zorgverzekeraar).

Op te leveren:

  • Geïmplementeerd plan van aanpak integrale Schuldenaanpak (onderdeel vroeg er op af) rondom onder andere vroeg signalering, het oplossen/afbetalen van schulden, inhouden en doorbetalen van rekeningen op eventuele uitkeringen.

Behaalde mijlpalen

2021

  • De gewijzigde wet gemeentelijke schuldhulpverlening (WGS) is met ingang van 1 januari 2021 in werking getreden. Voor 1 januari 2021 werden de meervoudige signalen (2 signalen of meer)  in het kader van vroegsignalering opgepakt door de consulent Schulddienstverlening. Op basis van de wijziging in de WGS wordt nu bij enkelvoudige signalen een brief gestuurd naar de inwoner om hem/haar op te attenderen dat er sprake is van een achterstand in de betaling van de vaste lasten. Tevens wordt aan hen hulp geboden op het gebied van schulddienstverlening. De actie ligt dus bij degene waarvan wij één signaal ontvangen, de inwoner zelf.  Dit in tegenstelling bij de inwoner waarvan wij een meervoudig signaal ontvangen. Bij deze inwoner gaat de schulddienstverlener zelf naar de inwoner toe.

2020

  • Mijande is vanaf 1 februari 2020 ook aangesloten bij de pilot vroegsignalering.  
  • Er heeft een doorontwikkeling plaatsgevonden met betrekking tot vroegsignalering. Er zijn voorbereidingen getroffen voor het Landelijk Convenant vroegsignalering. Dit houdt in dat op grond van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening alle energiebedrijven, zorgverzekeraars, woningstichtingen, particuliere huurders en waterleidingbedrijven in Nederland vanaf 1 januari 2021 zich aan  moeten sluiten bij de vroegsignalering.
  • Er is ook weer een veeggroep Regeling uitstroom Bijstandsgerechtigden (RUB) uitgevoerd. Dat zijn uitkeringsgerechtigden die deel kunnen nemen aan de wanbetalersregeling van de zorgverzekeraar Menzis. Voor Dinkelland nemen 5 personen deel aan deze regeling.

2019

  • De schulddienstverleners zijn aangesteld. 
  • Samenwerkingsafspraken met betrokken instanties zijn gemaakt om betalingsachterstanden vroegtijdig te kunnen melden (m.b.t. vroegsignalering).
  • Het project is gestart in september 2019. Er zijn 5 matches geweest waarbij de schulddienstverlener actief de cliënt heeft benaderd.

Status: Dit project is afgerond en overgedragen naar het programma Sociaal domein.

Persberichten en raadsbrieven

Persbericht

April 2019: Twente schulden eerder samen aanpakken

 

September 2019: gemeente Dinkelland vergroot inzet op preventie en het vroeg signaleren van schulden problemen

 

Oktober 2020: In de problemen door de toeslagen affaire

februari 2021: hulp-voor-gedupeerde-inwoners-gemeente-dinkelland-door-de-toeslagenaffaire

maart 2021: tonk-regeling-van-start

Raadsbrieven Januari 2020: Curator, bewindvoerder of mentorschap Stadsbank Oost Nederland
 

Maart 2020: beantwoording schriftelijke vragen Stadsbank Oost Nederland Lokaal Dinkelland

 

Mei 2020: Ontwikkelingen Bewindvoering Stadsbank Oost Nederland