Omschrijving en mijlpalen (toelichting)

Omschrijving / op te leveren resultaat

Visie (Transitie Landelijk Gebied) opstellen om bedreigingen en kansen in samenhang landelijk gebied te beschouwen. Daarbij gaan we eveneens  inventariseren welke instrumenten er zijn en ontbreken.

Op te leveren:

  • Rapport met kansen en bedreigingen landelijk gebied. Brede sociaal/ economische  insteek.

Behaalde mijlpalen

2021

  • Er zijn diverse afstemmingsmomenten en gebiedstafels geweest met de stakeholders  over de opzet en aanpak voor de Gebiedsgerichte Aanpak Noordoost-Twente. Om diverse redenen heeft het bestuur van de LTO Noordoost-Twente eind maart om een reset van het proces gevraagd. Dit verzoek is gehonoreerd. 
  • De link met belangrijk data (gebiedsanalyse) ver het gebied is openbaar gemaakt en voor iedereen in te zien.  https://ggahub-stikstof-overijssel.hub.arcgis.com/. Aan de hand van deze data is er een gebiedsanalyse opgesteld.
  • Er is een aparte werkgroep Landbouw NOT en Landbouw Provincie Overijssel opgericht. Daarin bekijken we gezamenlijk hoe we de landbouw op een zo goed mogelijke manier mee kunnen nemen in dit proces.  Daarnaast is er een onafhankelijke adviseur aangesloten bij het gebiedsteam om de landbouw te vertegenwoordigen binnen de GGA-NOT. 
  • Noordoost-Twente is opgedeeld in meerdere deelgebieden. Per deelgebied is geïnventariseerd  welke lopende projecten er allemaal spelen of welke projecten de komende tijd gaan spelen. Binnen een aantal gebieden zijn nu de eerste gesprekken gevoerd om te komen tot een proces voor een gebiedsgerichte aanpak. 

2020

  • Op initiatief van de provincie en Noaberkracht,  de gemeenten Oldenzaal en Losser,  het Waterschap is  onder de werktitel “naar een inclusief ommeland”,  een proces gestart om de contouren te verkennen voor een vorm van samenwerking/ samenhang  die ons gaat helpen om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de vele  vraagstukken die op het platteland de komende jaren gaan spelen. Een startbijeenkomst is geweest, de contouren van een mogelijke samenwerking worden uitgewerkt.
  • De samenwerking krijgt vorm onder de titel Gebiedsgerichte Aanpak Noordoost-Twente (GGA-NOT) In een bestuurlijk overleg Noordoost-Twente heeft  de provincie duidelijk gemaakt dat het terugdringen van Stikstof een primaire opgave betreft en andere opgaven hierin mogen/kunnen ‘meeliften’. Belangrijk hierin is dat er weer ’schot’ komt in de economische ontwikkelingen door vergunningen op gang te brengen. Gezamenlijk wordt een passende governance verkend met aan de basis gezamenlijke doelen  en ambities.  
  • Afstemming met de vier NOT gemeenten over de Gebiedsgerichte Aanpak Noordoost-Twente (GGA-NOT),  voor ons de basis om met elkaar samen op te trekken. 
  • Een (interne) position paper geeft nader inzicht in de wijze waarop wij op strategisch niveau kijken naar de opgaven (transitie) in het landelijke gebied de komende jaren. In essentie komt deze paper op strategisch niveau overeen met de thans beschikbare contouren uit de omgevingsvisie.   Onze gemeentelijke doelen landelijk gebied:
    Op basis van de inbreng van onze inwoners, trends en ontwikkelingen en eigen waarnemingen, komen we tot een selectie van de volgende doelen in het landelijk gebied;
    - Bijdrage leveren aan de verduurzaming landbouw (ontwikkeling kringlooplandbouw inclusief de ontwikkeling van robuuste verdienvermogens met behulp van nieuwe verdienmodellen);
    - Faciliteren toekomstbestendige toeristische sector gericht op verbeteren van de kwaliteit;
    - Behoud en versterking van de verscheidenheid aan waardevolle landschappen;
    - Bijdrage leveren aan klimaat robuuste waterhuishouding (bodem- en watersystemen op orde, droogteproblematiek);
    - Behoud en versterking van de natuur (biodiversiteit).

2019

  • We maken geen aparte visie over landelijk gebied, omdat deze ingesloten is in de Omgevingsvisie. Met de Provincie en het Waterschap Vechtstromen is een eerste verkenning gedaan om samen op te trekken voor de opgaven binnen het landelijk gebied.

Persberichten en raadsbrieven

Persbericht Mei 2020: Samen voor versterking biodiversiteit in Dinkelland